Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
22 november 2016

Communicatie in ingewikkelde bouw- en infraprojecten

Wat is de kwaliteit van de communicatie in grote complexe bouw- en infraprojecten? En is deze verbeterd in de bijna tien jaar dat kennisinstituut Neerlands diep in deze sector kennis en ervaringen laat uitwisselen? Een interessante vraag, vonden Manon Raats en Jenny Kamstra. Een mooi thema ook om iets te doen tijdens hun afscheid als communicatieteam van Neerlands diep.

In 2009 werd Kennis in het groot (King) opgericht, één van de voorlopers van Neerlands diep. Met als doel om projectmanagement op een hoger niveau te tillen door van elkaar te leren. Een van de eerste publicaties die King uitbracht ging over ‘Projectcommunicatie’. Projectmanagers en communicatiedeskundigen, uit de op dat moment net opgeleverde grote projecten Betuweroute en HSL-Zuid, wisselen in dit boekje hun ervaringen uit en schetsen daarmee een mooi tijdsbeeld van de communicatie in grote projecten tot 2008.

Communicatie anno nu?

Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder. Welke ervaringen hebben we meegenomen? Wat doen we anders dan destijds? Wat gaat er goed en waar kunnen we nog van elkaar leren? Welke invloed heeft bijvoorbeeld het gebruik van social media? Hoe open ben je als je slecht nieuws hebt? Hoeveel tijd neem je/is je gegund? Dilemma’s die in de tijd van Twitter en streaming video alleen maar belangrijker zijn geworden. En wat is de rol van communicatie eigenlijk in grote bouw- en infraprojecten? Is het de afdeling die uitlegt wat de directie heeft besloten of zit communicatie aan de directietafel en beslist mee? Kortom: hoe ziet projectcommunicatie anno nu eruit?

Wetenschap en praktijk

Op dinsdag 22 november gaan we over dit onderwerp in gesprek. In de geest van Neerlands diep doen we dit met zowel mensen uit de praktijk als uit de wetenschap. Aan tafel zitten onder andere hoogleraar cultuurmanagement, prof. dr. Marcel Veenswijk (VU), praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw (TU Delft), Hoite Detmar, directeur project Noord/Zuidlijn, en projectmanager Multimodale Knoop Schiphol Eric van der Meer.

Waar en wanneer?

We beginnen dinsdag 22 november om 16.30 uur in het ontmoetings- en vergadercentrum van de Noord/Zuidlijn op Stationsplein 7 in Amsterdam. We sluiten de bijeenkomst rond 18.00 uur af met een borrel en een hapje.

Meld je aan!

Wil je hierbij zijn, schrijf je dan snel in voor deze bijeenkomst waar we met sprekers én aanwezigen actief in gesprek gaan. Wil je iets weten, neem dan contact op met Janine van Oosten, via janine@neerlandsdiep.nl

Verder lezen: Manon Raats, senior communicatie-adviseur bij de Noord/Zuidlijn,  is als communicatiemanager ook vanaf het begin betrokken geweest bij Neerlands diep, daarvoor zes jaar bij Kennis in het groot. Ze werd geïnterviewd over de vraag waarom grote projecten moeten blijven investeren in kennisdelen. En waarom communicatie zo belangrijk is voor het werk in projecten. Het artikel lees je hier.

Live kennissessies