Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
20 januari 2016

Noorse delegatie bezoekt station De Pijp

Op woensdag 20 januari bezocht een delegatie van de Noorse spoorwegen (Jernbaneverket) Amsterdam om te leren van de Noord/Zuidlijn. De Noren bouwen een nieuwe intercity van Oslo naar Larvik/Skien. Langs het tracé zal onder de stad Drammen een wandeltunnel gebouwd worden. Een complexe uitdaging: de bodem onder de historische binnenstad bestaat uit bevroren modder en zand en is daarmee als net zo ‘onmogelijk’ als de Amsterdamse bodem.

Om die reden was de delegatie vooral geïnteresseerd in compensation grouting; om het gevolg van een mogelijke ondergrondse beweging die de tunnelboormachines veroorzaken te compenseren, wordt de grond onder de fundering van deze gebouwen als het ware opgepompt door het injecteren van kleine hoeveelheden van grout, een water-cement-mengsel. Dat gebeurt met lange dunne boorlansen (soms wel 50 meter lang) vanuit een ondergrondse schacht. De lansen hebben om de meter een kleine opening waardoor het mengsel in de grond komt.  Langs het tracé van de Noord/Zuidlijn is op deze manier de fundering van 300 huizen verstevigd.

Compensation grouting-expert Remco Kleinlugtenbelt was aanwezig met een zeer uitgebreide en inhoudelijke presentatie over het onderwerp. Een artikel over compensation grouting verschijnt binnenkort op deze site.

 

Live kennissessies