Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
17 april 2015

Brandwerendheid Noord/Zuidlijn en bezoek station Europaplein op Tunnel Fire Safety Forum 2015 in Amsterdam

Op 15, 16 en 17 april 2015 heeft de brandwerendheidsaanpak op de Noord/Zuidlijn internationale aandacht gekregen. Twee sprekers hebben namens de Gemeente Amsterdam de Noord/Zuidlijn vertegenwoordigd op het tunnelcongres ‘3rd Tunnel Fire Safety Forum’ in Amsterdam. Het congres werd geopend door Projectmanager Uitvoering Noord/Zuidlijn Gerard Scheffrahn. Naast een introductie van het project lichtte hij ook het belang van samenwerking tussen verschillende partijen bij de Noord/Zuidlijn toe. Een mooi bruggetje naar de presentatie die namens de werkgroep brandwerendheid gegeven werd. De werkgroep brandwerendheid is een groep van brandveiligheidsexperts en constructeurs van verschillende partijen die voor de Noord/Zuidlijn werken aan het ontwerp en de implementatie van brandwerende bekleding op de stations.

 

Leander Noordijk gaf als vertegenwoordiger van de werkgroep brandwerendheid een presentatie getiteld “Fire Safety in the North/South Line Project: Designing measures for fire resistance in infrastructure”. In deze presentatie is uitgelegd hoe is omgegaan met veranderende brandveiligheidseisen gedurende het proces en het aanbrengen van brandwerendheid in de afbouwfase. De sleutelwoorden hierin zijn samenwerking en transparantie, aangezien deze uitdagingen zijn opgepakt door een breed team van specialisten van zowel afbouwaannemer (VIA NoordZuidlijn, aangevuld door Efectis) en opdrachtgever (Gemeente Amsterdam). Hierbij zijn innovatieve technieken ingezet, waaronder het op locatie uitvoeren van spatproeven op de betonconstructie in stations en tunnel om de benodigde hoeveelheid brandwerende bekleding vast te kunnen stellen.

Presentatie Tunnelveiligheidscongres 15 april 2015 nkl website (2)

 

Na afloop van het tunnelcongres was er de gelegenheid een bezoek te brengen aan het in aanbouw zijnde station Europaplein bij Amsterdam RAI. Dit station bevindt zich in de afbouwfase en de brandwerende bekleding is hier grotendeels aangebracht en nog zichtbaar, terwijl de installaties en aankleding nog worden aangebracht. Er was behalve aandacht voor de brandwerende bekleding bij de aanwezigen veel interesse in het veiligheidsconcept van de Noord/Zuidlijn en de technische specificaties van de metrolijn.

 

 

 

 

Live kennissessies