Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
23 februari 2016

Wat kan Zuidas(dok) leren van de NZL?

Omgevingsmanagers van de Noord/Zuidlijn André Guit, Esther Hesp en Kees Kaptein bezochten hun collega’s bij Zuidas/Zuidasdok om geleerde lessen te delen op het gebied van omgevingsmanagement en communicatie.

De Noord/Zuidlijn en Zuidas(dok): twee totaal verschillende projecten op totaal verschillende locaties, met totaal verschillende stakeholders. Toch delen ze meer dan ze verschillen: de complexiteit van de technische uitdaging, gecombineerd met een uitdagende omgeving vereisen dat omgevingsmanagement en –communicatie een integraal onderdeel van het project uitmaken. Projecten Zuidas/Zuidasdok hebben de komende jaren een enorme gezamenlijke uitdaging om bestaande ontwikkeling en (internationale) bedrijvigheid te combineren met grootschalige infrastructurele aanpassingen aan het wegen- en openbaar vervoersnetwerk. Wat kan Zuidas(dok) hierbij leren van de Noord/Zuidlijn?

Open en transparant

Die vraag stond centraal op de kennissessie die door Metro en Tram geïnitieerd was. Ergens bovenin een van de indrukwekkende kantoorkolossen aan de Zuidas, huist het projectbureau van Dienst Zuidas. De grootste vergaderzaal bleek aan de krappe kant; maar liefst vijftien medewerkers van van projecten Zuidas en Zuidasdok hadden de uitnodiging van de drie omgevingsmanagers van de Noord/Zuidlijn met beide handen aangegrepen.

André Guit, Esther Hesp en Kees Kaptein deelden hun geleerde lessen, lessen die ze door de jaren heen zelf met het nodige vallen en opstaan opgedaan hebben. ‘Wees altijd open en transparant, juist ook bij problemen’,drukte Esther haar gehoor op het hart. ‘Leg uit wat je gaat doen en welke risico’s daaraan verbonden zijn. Oefen van tevoren met je teams de verschillende scenario’s, zodat je bij een calamiteit weet wie waarvoor verantwoordelijk is. Wij waren 24 uur per dag bereikbaar voor problemen en waren er vaak binnen een kwartier. Je zegt nooit “daar ga ik niet over”, je regelt gewoon dat gebeurt wat moet gebeuren om de klacht op te lossen.’

Twee tientjes

Kees Kaptein vertelde onder andere over de twee belangrijkste tools die zij als omgevingsmanagers tot hun beschikking hadden: het fonds leefbaarheid en Schadebureau. Kees: ‘Uit de pot geld van het fonds Leefbaarheid stuurden we bijvoorbeeld mensen eens uit eten, of we betaalden een hotelovernachting. Uiteindelijk heeft het ons 4,8 miljoen euro gekost, net aan 0,2% van het budget. Dat verdienden we driedubbeldwars terug, in waardering en acceptatie, maar ook in de afname van het aantal juridische procedures.’ Zijn advies aan de collega’s aan de Zuidas: ‘Zorg dat je goed voorbereid bent, dat er budget is. Houd de lijntjes kort, dat het bijvoorbeeld niet een week duurt voordat je toestemming hebt om voor twee tientjes bloemen te kopen.’

Live kennissessies