Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
4 december 2015

Alert blijven en uitdagen: ingebruikname van Spoorzone Delft

Jan Luijks, projectmanager IGP (Inbeheername Grote Projecten) van ProRail, deelt zijn ervaringen en lessen met de ingebruikname van Spoorzone Delft. ‘Betrek beheerder vanaf begin bij project om latere problemen te voorkomen.’

Het is niet aan hem om te zeggen hoe de inbeheername van de Noord/Zuidlijn het beste uitgevoerd kan worden, daarvoor zijn de verschillen tussen de twee projecten te groot en daarvoor weet hij te weinig over de projectorganisatie van de Noord/Zuidlijn. Wat hij wel weet uit zijn eigen ervaring bij de inbeheername van Spoorzone Delft: “Dat was lang niet zo soepel gegaan als wij als beheerder niet al in een heel vroeg stadium betrokken waren geweest.”

Luijks en zijn team schoven eigenlijk nog net iets te laat aan, zegt hij nu, “maar dat is wijsheid achteraf”. “Het hoofdcontract was een jaar daarvoor al gegund, de ontwerpers waren al een goed eind op weg. Toen we de plannen zagen, waren we gelukkig nog op tijd om bij te sturen. ‘Verdorie, dat is toch net even anders dan wij bedacht hadden’, zeiden de ontwerpers. In die fase van het project was er nog ruimte en invloed om bij te sturen, onze eigen prestatie-eisen in te brengen, bijvoorbeeld op het gebied van betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Daar zijn de ontwerpen nog wezenlijk op aangepast, zodat onze beheer- en onderhoudsbelangen beter geborgd werden. Neem de technische installaties in de tunnels, daar moeten de onderhoudsteams makkelijk bij kunnen, en bijvoorbeeld binnen een vast tijdsbestek van 4 uur (in een ‘treinvrije periode’) een ventilator kunnen uitwisselen en testen of een compleet nieuwe update van de besturing TTI kunnen laden.”

Reuring

Blij waren ze allerminst met de door hen gestelde prestatie-eisen, erkent Luijks direct. “Dat werd ons zeker niet in dank afgenomen, het heeft zeker tot reuring bij het projectteam geleid, want die moesten dat ook financieel verder dragen. We hebben dat opgelost door onze invloed te blijven uitoefenen en te blijven hameren op ons belang bij een hoge bedrijfszekerheid. We hebben weten te overtuigen dat je beter aan het begin extra geld kunt uitgeven, dan de zekere kosten die je op je bord krijgt als blijkt dat treinen uitvallen door storingen. Redesignen is een kostbare grap, dat moet je willen voorkomen.”

De relatie met de aannemer en gemeente (gedeeld opdrachtgever met ProRail) bleef desondanks goed. “Ze hebben ons ook met een reden in zo’n vroeg stadium bij gevraagd, iedereen besefte zich dat dit uiteindelijk het beste voor het hele project was.” Bouwmanager Paul Jansen zei daarover in een eerder interview met Neerlands diep: “We hebben we met de aannemer een gemeenschappelijk doel gesteld: we willen een goedwerkende installatie, zonder conflicten en op tijd. Dat werkte. Als we als opdrachtgever iets onduidelijk hadden gespecificeerd, dan vergrootte de aannemer het conflict niet verder uit, maar werkte samen met ons naar een oplossing toe. Wat daarbij ook hielp is dat de aannemer niks uitbesteedde aan een derde partij, maar eigen mensen met expertise had aangesteld.”

Uit het nieuws blijven

Feilloos durft Luijks het systeem niet te noemen, maar het is op zijn minst uitzonderlijk te noemen dat de tunnel driekwart jaar na oplevering nog geen dag buiten bedrijf is geweest. “Dat is het directe gevolg van onze focus op de tunneltechnische installaties.” Voor Luijks geen reden trouwens om nu achterover te leunen: “De uitdaging ligt nu bij de onderhoudsaannemers om die lijn voort te zetten. We hebben van alle kritische installaties de belangrijkste risico’s in kaart gebracht. In zogeheten instandhoudingsconcepten hebben we de te nemen beheersmaatregelen geformuleerd waarvan wij denken dat ze nodig zijn om het systeem te allen tijde in de lucht te houden, tegen zo laag mogelijke kosten. Ons belangrijkste doel: uit het nieuws blijven, want je weet: dan is het negen van de tien keer vanwege slecht nieuws.”

Op 9 december gaf Jan Luijks een presentatie over de ingebruikname van Spoorzone Delft bij Metro en Tram. Het verslag van de bijeenkomst, inclusief de door Luijks gegeven presentatie, zijn hier te lezen.

Reacties

Reacties zijn gesloten.

keer bekeken

Gerelateerde artikelen

Kennisuitwisseling op Europees niveauEen kritische reflectie op de geschiedschrijving van de NZLKennismanagement bij Metro en TramStudenten beoordelen stationsomgevingPeter Dijk neemt afscheid bij de Noord/Zuidlijn‘Zet Noord/Zuidlijn als icoon op de kaart’