Kennis verbindt twee werelden

Op het eerste gezicht twee werelden die niets met elkaar te maken hebben: werken aan de Noord/Zuidlijn en politiek campagnevoeren. Anne Beekers, assistent contractmanager van het Transporttechniek & Afbouwcontract van de Noord/Zuidlijn, weet inmiddels beter. Zij nam afgelopen jaar deel aan de BKB Academie – het ‘campagneklasje’ van het Amsterdamse bureau voor creatieve strategische campagnes met een maatschappelijk component – en ziet vooral parallellen. Hieronder haar persoonlijke verslag.
Ver-van-mijn-bedshow
“Bouwprojecten hebben per definitie een maatschappelijk component. Dat blijkt wel uit de impact die de Noord/Zuidlijn al jaren op de stad Amsterdam heeft. Tijdens de BKB-sessies kon dan ook regelmatig de vergelijking tussen campagnevoeren en de dagelijkse werkpraktijk worden gemaakt. Neem het thema lobbyen. Dit klinkt als een politieke ver-van-mijn-bedshow, maar is al tijden ingebed in het dagelijks handelen van de moderne projectmanager. Bijvoorbeeld in de wijze waarop de Noord/Zuidlijn het stakeholdermanagement organiseert. Dat ook ‘politiek agenderen’ in de bouwwereld goed op orde is, werd wel duidelijk tijdens de laatste gemeenteraadverkiezingen dit jaar. Door een zorgvuldig uitgedachte campagne van Bouwend Nederland waren de speerpunten voor de bouw de komende jaren in maar liefst 96% van de verkiezingsprogramma’s terug te vinden.
Campagneklas BKB Academie
BKB mag dan met naam misschien niet onder een breed publiek bekend zijn, de campagnes die het bureau bedacht zijn dat des te meer, net als de oud-academici die het voortbracht. Iedereen tussen de 18 en 28 jaar met een zekere interesse in politiek en maatschappelijke issues mag zich aanmelden voor de BKB Academie. BKB selecteert 25 jongeren die zich een jaar lang laten onderdompelen in (politiek) campagnevoeren en alles wat daarbij komt kijken. De academici volgden acht interactieve weekendsessies, zoals ‘Spreken in het openbaar’, ‘Politiek agenderen en lobbyen’, ‘Marketing, branding en pitchen’ en ‘Onderhandelen’. Daarnaast reisde de Academie dit jaar af naar Duitsland, Brussel en Zuid-Afrika om de verkiezingen te volgen.
We nemen je mee
Zelf vind ik meewerken aan complexe, spraakmakende bouwprojecten het mooiste wat er is. Verbaasd was ik dan ook toen mij tijdens de kennismaking met BKB werd gevraagd waarom ik mijn naam wil verbinden aan ‘zo’n hoofdpijndossier als de Noord/Zuidlijn’. Dit heeft me aan het denken gezet. Je gaat er te veel vanuit dat iedereen wel snapt dat we ons uiterste best doen om de juiste dingen voor de stad Amsterdam te realiseren. Dat is dus niet het geval. Pas als je anderen meeneemt in je verhaal, komt je boodschap over. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Dienst Metro doet dit ontzettend goed. Via de website hierzijnwij.nu en de open dagen wordt bijvoorbeeld de magie van de bouwput goed overgebracht.
Vanuit mijn functie schrijf ik regelmatig notities en rapportages voor directie en stakeholders van de Noord/Zuidlijn. Hierbij speelt beeldvorming en nadenken over het brengen van de boodschap ook een rol. De BKB Academie bood hiervoor zeker praktische handvatten. Daarom schrijf ik geen saaie ambtelijke verhalen, maar heldere teksten die zijn afgestemd op de belevingswereld van de lezer.
Kennis delen en reflectie
Zowel bij AT Osborne als de Noord/Zuidlijn wordt bewust tijd vrijgemaakt om te leren en te reflecteren. Kennisdeling vindt bij de Noord/Zuidlijn bijvoorbeeld plaats via deze website, via onderwijsinstellingen en tijdens bijeenkomsten en kennissessies. Ook bij AT Osborne worden regelmatig interactieve discussies georganiseerd ter bevordering van de kennisdeling. Dat ik bovendien samenwerk met collega’s die coachen en je mee willen nemen in hun kennis en ervaring draagt bij aan een interessante werkomgeving die lijkt op de stimulerende BKB setting.”
Na dit intensieve jaar kan ik mijn boodschap beter over brengen. Juist door de diversiteit van de deelnemers en de themasessies in andere vakgebieden, kan ik ontwikkelingen in mijn eigen werkveld beter verklaren. De BKB Academie was een bijzondere kans die mij een groter maatschappelijk bewustzijn en vooral veel wijsheid heeft gebracht. Dit stelt mij in staat om integraler te denken en maakt dat effectief handelen in een dynamische projectomgeving eenvoudiger wordt.”
Anne Beekers werkt sinds haar afstuderen aan de TU Delft als consultant bij AT Osborne.