Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
7 oktober 2013

Noord/Zuidlijn genomineerd voor de Schreudersprijs

De boortunnel van de Noord/Zuidlijn is genomineerd voor de Schreudersprijs 2013. De Noord/Zuidlijn kan beschouwd worden als een mijlpaal voor de ontwikkeling van de boortechniek in Nederland. Nooit eerder werd er in Nederland in zo’n gevoelige omgeving en onder bewoonde huizen doorgeboord.

Schreudersprijs
De Schreudersprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan bijzondere ondergrondse bouwprojecten. Naast de Noord/Zuidlijn zijn vier andere ondergrondse projecten genomineerd voor deze vakprijs: de tunnel in Nijverdal, het Conservatoriumhotel in Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag en de ondergrondse fietsenstalling bij Utrecht Centraal. De winnaar van de Schreudersprijs wordt bekend gemaakt op het COB-congres op 31 oktober 2013. De gehele inzending van de Noord/Zuidlijn voor de Schreudersprijs is in de bibliotheek te downloaden.

Uitvoering grensverleggend
De boortunnel van de Noord/Zuidlijn is weliswaar niet de eerste boortunnel in Nederland, maar de uitvoering ervan is wel grensverleggend geweest. De techniek was ten tijde van de start van het boren in Amsterdam al 15 jaar in gebruik en was al op 10 eerdere projecten toegepast. In meerdere opzichten was ook de boortechniek zoals die in Amsterdam werd toegepast dan ook niet revolutionair: de tunnelboormachines waren in de basis van een beproefd type en het ontwerp van de tunnel was in vele opzichten stand-der-techniek. Voor het eerst werd echter in zo’n gevoelige omgeving gewerkt en nooit eerder was er in Nederland onder bewoonde huizen doorgeboord.

Innovatieve technieken
Om dit mogelijk te maken zijn een aantal innovatieve technieken toegepast: het op ongekende schaal monitoren van de omgeving en het terugkoppelen van die informatie naar de boormachines, de predicties van de invloed van het boorproces op de omgeving, de voor zakkings­beheersing geoptimaliseerde boormachines en de toepassing van compensation grouting onder paalfunderingen.

Techniek en vakmanschap
Dankzij deze technieken en het vakmanschap van de boorders en alle andere betrokkenen, is met minimale schade een tunnel aangelegd dwars door het hart van onze hoofdstad. Een tunnel die zonder boortechniek ondenkbaar zou zijn geweest en de die, als nieuw praktijkvoorbeeld van de stand-der-techniek, de weg bereidt voor nieuwe projecten waarbij in lastige (stedelijke) omstandigheden hoogwaardige infrastructuur moet worden ingepast.

ir. Joost Joustra, projectleider uitvoering boortunnel Noord/Zuidlijn

Reacties

Reacties zijn gesloten.

keer bekeken

Gerelateerde artikelen

De bouw van zinktunnelsWaarom juist nu een congres over boortechniek?Congres Tunnelboren Noord/ZuidlijnBoortunnel Noord/Zuidlijn wint Schreudersprijs 2013Strukton wint International Tunnelling Award voor Noord/ZuidlijnEffecten ondergronds bouwen op oude huizen beter voorspelbaar