Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
27 november 2013

Strukton wint International Tunnelling Award voor Noord/Zuidlijn

Noord/Zuidlijn aannemer Strukton Civiel heeft in London de belangrijke International Tunnelling Award gewonnen voor het project Metrostation CS. Bij dit project hebben de bouwers van Strukton een wereldprimeur behaald door een tunneldeel onder het historische Amsterdam Centraal in te varen en af te zinken.

Verticale microtunneling
Voordat de zinktunnel kon worden afgezonken, moest er eerst een nieuwe fundering onder Amsterdam Centraal worden gebouwd. Een van de technieken die hiervoor is gebruikt, is de speciaal voor de Noord/Zuidlijn ontwikkelde verticale microtunneling techniek. Hiermee zijn tot 60 meter lange palen geboord. Dit onder lastige omstandigheden met een werkhoogte van minder dan 3 meter en zonder dat er maar één trein minder reed. Deze palen vormden een groot deel van de poten van de betonnen tafelconstructie waarmee Amsterdam Centraal voor een belangrijk deel op staat. Vervolgens konden zo’n 3000 oude houten funderingspalen in vier etappes worden afgezaagd en verwijderd.

Innovatieve oplossingen
Het project Metrostation CS heeft gewonnen in de categorie Specialist Tunnelling Project of the Year. Strukton Civiel nam de prijs samen met joint-venture partner Van Oord en opdrachtgever Noord/Zuidlijn in ontvangst. De jury was onder de indruk van de enorme omvang van het project en alle innovatieve oplossingen die de bouwers bedacht hebben om dit project te doen slagen.

Huzarenstukje
Directeur Noord/Zuidlijn Peter Dijk: “Wij feliciteren Strukton met het winnen van deze Award. Een tunnel bouwen in de drukste waterweg van Nederland en onder een monumentaal gebouw als het drukke Amsterdam Centraal is een huzarenstukje. Samen met het succesvolle boren in de slappe bodem van de Amsterdamse binnenstad maakt dit de Noord/Zuidlijn tot een voorbeeld van Nederlandse innovativiteit bij ondergronds bouwen.”

Awards
De International Tunnelling Awards zijn in het leven geroepen als erkenning voor bijzondere prestaties op het gebied van het complexe vakgebied ondergronds bouwen. Aanmeldingen voor de Awards kwamen dit jaar uit zowel Europa als Amerika. Op 26 november 2013 werden de winnaars bekendgemaakt in Londen. De International Tunnelling Awards is een initiatief van vakbladen New Civil Engineer en Ground Engineering en wordt ondersteund door de International Tunnelling & Underground Space Association.

Reacties

Reacties zijn gesloten.

keer bekeken

Gerelateerde artikelen

De bouw van zinktunnelsWaarom juist nu een congres over boortechniek?Congres Tunnelboren Noord/ZuidlijnNoord/Zuidlijn genomineerd voor de SchreudersprijsBoortunnel Noord/Zuidlijn wint Schreudersprijs 2013Effecten ondergronds bouwen op oude huizen beter voorspelbaar