Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
13 april 2016

Studenten beoordelen stationsomgeving

Jonge professionals in het onderwijs en onderzoek vormen één van de drie pijlers van het kennismanagementprogramma van Metro en Tram (naast kennissessies en de kenniswebsite). Hoe ziet dat kennisdelen er in de praktijk eigenlijk uit? Studenten geven gemeente 10 adviezen over bloeiende stationsomgevingen.

Hoe denken studenten over de inrichting van stationsomgevingen? We ontdekten het tijdens een bezoek dat 45 studenten van de Wageningen Universiteit (WUR) op 6 april brachten aan Metro en Tram. Theo Heida van Team Kennismanagement stelde met de opleiding Mobility & Network Infastructures een interactief programma voor hen samen. Niet alleen kregen de studenten tekst en uitleg van Hans Smit (wayfinding) en Rik Verdenius (duurzaamheid) over de planning van het metronetwerk en het optimaal benutten van de stationsomgeving, ook voerden ze een quickscan uit bij de Spaklerweg en bekeken ze de ontwikkeling bij Zuidasdok.

Quickscan

Rode draad in de verhalen van Hans Smit en Rik Verdenius was de wijze waarop projecten zoals de Noord/Zuidlijn tot stand komen, en hoe deze vervolgens weer nieuwe vraagstukken oproepen op het gebied van verkeer en ruimtegebruik. De studenten werden met een quickscan uitgedaagd hier zelf een beeld van te vormen.
In groepjes werden de studenten losgelaten in het gebied rond station Spaklerweg aan de Oostlijn. In dit gebied vinden veel ontwikkelingen plaats, maar zijn het station en bijbehorende voorzieningen achtergebleven op de huidige en toekomstige behoefte. De studenten maakten een analyse op de volgende punten en stelden verbeterpunten voor:

 • voor- en natransport
 • toegankelijkheid en bereikbaarheid
 • sociale veiligheid
 • verdichting
 • knooppuntverbetering
IMG_3319

Rik Verdenius geeft en presentatie voor 45 studenten van de universiteit Wageningen (WUR)

Best knap

In de maquetteruimte van het WTC koppelden de studenten aan de hand van foto’s hun bevindingen en adviezen terug. Rik Verdenius was dik tevreden over de bruikbaarheid van de adviezen en de manier van kijken van de studenten: “Wat je ziet is dat de studenten meteen heel breed in de omgeving zijn gaan kijken. Welke functies zitten er in de omgeving? Welke betekening heeft het station op een bepaalde plek? Vanuit Metro en Tram zijn we meer gericht op het station zelf. Ze kwamen met hele praktische tips terug, maar ook een aantal out-of-the box ideeën. Ik vind het best knap dat ze dat in zo’n korte tijd hebben gedaan.”

De tien beste adviezen

Hieronder de 10 belangrijkste adviezen van de studenten aan de gemeente Amsterdam en dienst Metro en Tram:

 1. Zorg voor voldoende en robuuste fietsenstallingen
 2. Sluit het busnetwerk aan op de metro met een bushalte bij het station.
 3. Meer groen in de omgeving geeft een meer uitnodigende uitstraling.
 4. Een aantrekkelijkere ondertunneling richting het water knoopt de gebieden beter aan elkaar.
 5. Zorg voor een diverse omgeving door menging van functies.
 6. Maak een plein bij het station voor meer gezelligheid.
 7. Voeg relevante verblijfsfuncties in de omgeving toe, zoals een bioscoop.
 8. Commerciële functies op het station zelf zorgen voor meer levendigheid, zoals een foodcorner.
 9. Gebruik de Bijlmer bajes als cultural heritage en creëer er nieuwe functies in.
 10. Bouw over het spoor heen en doorbreek de barrière van de metrolijn.

 

Reacties

Reacties zijn gesloten.

keer bekeken

Gerelateerde artikelen

Kennisuitwisseling op Europees niveauEen kritische reflectie op de geschiedschrijving van de NZLAlert blijven en uitdagen: ingebruikname van Spoorzone DelftKennismanagement bij Metro en TramPeter Dijk neemt afscheid bij de Noord/Zuidlijn‘Zet Noord/Zuidlijn als icoon op de kaart’